Autonoom

Maaike Folmer (1975) studeerde in 2003 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (Vrije Kunst).

Na de academie maakt Maaike beeldend werk (vaak schilderijen) op groot formaat. Het werk roept een sterke associatie op met oud propagandistisch werk van de grote dictaturen, maar ook met hedendaagse reclame-uitingen.

In 2008 / 2009 maakt Maaike met haar vriend een reis naar Zuidoost-Azië. Per auto vertrekken zij vanaf Nederland en rijden ze in een jaar richting het oosten. Bij terugkomst in Nederland pakt Maaike haar werk weer op en begint ze met het maken van olieverfschilderijen die wat ingetogener zijn dan haar vroegere werk. Zowel wat betreft kleur als wat betreft onderwerp. Maaike ontdekt ook een nieuw medium waarin ze haar cut-and-paste technieken uit haar vroegere schilderwerk ultiem kan inzetten: de digitale collage.

Maaike maakt nog een aantal reizen en raakt gefascineerd door de mensen die ze tegen komt. In haar nieuwe serie schilderijen ligt de focus op het portret. Het gaat Maaike vooral om het vastleggen van een bepaalde blik of gemoedstoestand. Het felle kleurgebruik en de overdonderende geëngageerde beeldtaal hebben plaatsgemaakt voor verstilling. Het gebruik van wit heeft, net als in haar digitale collages, een hoofdrol gekregen.